1.200 teknologientusiaster gæster Odense i Week of Robotics
Et hattrick af robotkonferencer trækker 1.200 internationale gæster til Odense i denne uge. Byen kommer til at summe af robotter og stemmer fra alverdens sprogstammer. Dermed asfalteres endnu et stykke vej i opfyldelse af Odenses ambition om at blive verdens førende robotby.
I dag lyder startskuddet. Den såkaldte Week of Robotics indledes med ROSCon, den største af i alt tre konferencer, hvor 90 pct. af deltagerne har et udenlandsk pas, og over halvdelen har taget turen fra kontinenter uden for Europa.
ROS er, hvad man kan betegne som robotternes alfabet, og det vil være omdrejningspunktet, når de første mange gæster samles i Odeon tirsdag morgen. Week of Robotics er imidlertid også godt de 1.200 konferencedeltageres mulighed for at opleve det helt unikke, innovative og koncentrerede robotmiljø, som er vokset i Odense de seneste 15 år.
"I Odense tør vi godt sige højt, at vi vil være verdens bedste robotby. Vi tager med ROSCon plads blandt store internationale metropoler, der tidligere har lagt by til konferencen, og vi har chancen for at vise ikke mindre end 1.200 førende forskere, eksperter og entusiaster inden for robotbranchen, at det odenseanske robotmiljø er helt i særklasse, og et sted de ikke kan undgå at orientere sig mod også i fremtiden," siger borgmester Peter Rahbæk Juel.
Når ROSCon stik imod traditionen har valgt Skandinavien og en by af Odenses forholdsvist begrænsede størrelse, så skyldes det i høj grad den position, som Odense er godt i gang med at indtage.
"Odenses ry som et globalt knudepunkt for robotinnovation gør byen til det naturlige valg som vært for ROSCon 2024. Det blomstrende økosystem af førende forskningsinstitutioner, banebrydende virksomheder og ivrige robotentusiaster afspejler vores dynamiske og passionerede fællesskab, " siger Vanessa Yamzon Orsi, CEO i Open Robotics, der står bag konferencen.
Virksomhederne spiller central rolle
Især muligheden for at komme helt tæt på byens førende robotvirksomheder i forbindelse med workshops og sideevents er tydeligvis et trækplaster udover det sædvanlige. Mandag deltog næsten 200 af konferencedeltagere f.eks. i en række workshops i det fælles odenseanske hovedkvarter for Mobile Industrial Robots (MIR) og Universal Robots, og tilslutningen til ugens øvrige events uden for konferencelokalet er overvældende. Det omfatter alt fra en eksklusiv bustur rundt i det fynske robotmiljø til et afterparty, hvor det er en robot, der skænker drikkevarer.
Inden ROSCon slutter torsdag, er der allerede gang i en ny konference i Odense, som kredser om sociale robotter, nemlig ICSR, og sidst på ugen rykker tyske ROS Industrial ind i den fynske hovedstad.
"Vi hilser det meget velkomment, at de her konferencer lander i byen. Det er helt generelt en god hjælp i vores jagt på kvalificeret arbejdskraft, at så mange udviklere, forskere og eksperter inden for robotområdet får lejlighed til at besøge os og opleve, hvad det er, vi kan i det her miljø i Odense og på Fyn i det hele taget," siger CEO og President Jean-Pierre Hathout hos MIR.
Også de mindre og yngre virksomheder kan profitere af Odenses værtskab for striben af robotkonferencer:
"Netværk er helt afgørende for os, og de her typer konferencer er med til at udvide det netværk og gange det med 10. Det er sindssygt vigtigt for os, at vi kan tappe ind på det internationale marked, og det er afgørende for væksten i en virksomhed som vores, at der findes et økosystem, hvor man kan dele viden og få hjælp så effektivt, som det er tilfældet på Fyn", fortæller CEO hos Coalescent Mobile Robotics Oskar Lauritzen.
Og så har konferencerne og de helt særlige fynske sideevents altså også den effekt, at Fyn bliver mere attraktiv for endnu flere robotrelaterede konferencer fremover. Det bekræfter Kent Kordt Röder, der er erhvervsturismechef i Destination Fyn.
Når konferencerne er samlet på denne måde, motiverer det desuden flere til at blive i Odense længere. En stor del af konferencegæsterne indfandt sig allerede i Odense søndag, hvor de fik en forsmag på robotugen ved den internationale badmintonturnering VICTOR DENMARK OPEN. Her oplevede de, hvorledes selv en sportevent er invaderet af robotter, når Odense er vært. F.eks. var det en robot, der rakte nye fjerbolde til spillerne og kørte deres tasker ind til banen i turneringens finaler.
FAKTA om Odenses robotmiljø:
- Der er +160 robot-, automation- and dronevirksomheder med 3.600 ansatte på Fyn
- Verdens første kommercielt levedygtige kollaborative robot er opfundet her
- Odense er globalt kendt som hovedstad for cobots
- Mere end 1 mia. euros er blevet investeret i byens robotvirksomheder
FAKTA om de tre konferencer:
ICSR (International Conference on Social Robotics): Afholdes fra d. 23. oktober til d. 26. oktober. Denne internationale konference har også Skandinavien som beliggenhed for første gang i dens historie. Her mødes forskere mm., som har fokus på interaktionen mellem mennesker og robotter samt integrationen af sociale robotter i vores samfund.
ROSCon (Robot Operating System Conference): Afholdes fra d. 21. til d. 23. oktober. Det er første gang denne konference afholdes i Skandinavien, og den har deltagelse af robotentusiaster, udviklere og forskere fra mere end 45 lande.
ROS-Industrial Conference: Afholdes fra d. 24. til d. 25. oktober. Det er 12. udgave af konferencen, som i år har AI i industrielle robotter som tema.
-------------------------------------------------
Supplerende citater
Søren Elmer, direktør Odense Robotics, Danmarks nationale robotklynge:
"Det er utroligt stærkt, at Odense bliver mødestedet for robotudviklere fra hele verden. Nytænkning og internationalt samarbejde er kendetegnet for ROSCon, og derfor er værtskabet en klar blåstempling af det fynske og danske robotmiljø. For vores robotvirksomheder og forskere betyder det ikke kun global synlighed, men bestemt også unikke muligheder for at udveksle teknisk viden på højt plan og skabe værdifulde relationer med potentielle samarbejdspartnere eller medarbejdere. Jeg har store forventninger til konferencen som affyringsrampe for ny innovation og samarbejde".
John-John Cabibihan, professor og stifter af Global Robotics, Arts, Science Synergies, som er den internationale forening bag ICSR-konferencen:
"Vi valgte Odense som værtsby for ICSR + AI-konferencen i 2024, fordi Odense er et af verdens centre for robotteknologi med mange virksomheder, forskningsinstitutioner og offentlige organisationer, der arbejder i synergi på området. Vi har haft et ønske om, at vores deltagere skulle opleve robotbyen på tæt hold og muliggøre udvekslingen af videnskabelige og tekniske ideer til gavn for alle involverede."
Oskar Palinko, lektor, Mærsk Mckinney Møller-Instituttet, Syddansk Universitet:
"Det er en stor mulighed for SDU og Odense at have en konference som ICSR i byen. Gennem videnskabelig udveksling med deltagerkredsen giver det os mulighed for at lære og blive bedre, men det er også en fantastisk platform for os i Odense til at vise vores forskning og unikke robotøkosystem frem for et internationalt publikum. Vi håber, at mange nye ideer og samarbejder kommer til at opstå fra arrangementet."
Kontaktinformation
Peter Rahbæk Juel, borgmester i Odense Kommune, via presserådgiver Alexander Mose-Johansen, 24 37 33 97
Presseansvarlig Week of Robotics, Mette Falk, Invest in Odense, tlf. 23 68 89 82
Presseansvarlig Destination Fyn, Gitte Vestermark, tlf. 30 59 24 42