Hike Fyn 2021-2024
Formålet med Hike Fyn-projektet var at bringe det fynske vandreprodukt op i international særklasse og udvikle Fyn og Øerne som én samlet vandredestination.
Vandring er det nye sort
Interessen for at komme ud at gå eller vandre i naturen er stigende, både blandt danskerne og hos vores internationale gæster. Der er derfor potentiale i at satse på at tiltrække vandreturister. Det kan både øge omsætningen og gøre sæsonen længere.
På med vandreskoene. Ud at gå. Bare nyde roen, den rene luft, nærheden til naturen og komme helt ned i gear.
I Destination Fyn ønsker vi at tilbyde et vandreprodukt i international særklasse. Et vandreprodukt, som er så godt, at folk er villige til at rejse efter det, og et produkt som viser, at Fyn og Øerne er en samlet vandredestination. Med visionen om på sigt at have sammenhængende vandreoplevelser, der kobler hele øen sammen. Hike Fyn-projektet 2021-2024 har været et vigtigt første skridt mod målet.
Projektets aktiviteter og output
- Kortlægning - Projektet har kortlagt vandremulighederne på Fyn og Øerne gennem en skrivebordskortlægning, hvor alt tilgængeligt data er blevet digitaliseret og samlet, suppleret med en besigtigelseskortlægning, der kvalificerede og udbyggede de eksisterende data. Herefter identificerede vi de fynske vandreruter med størst potentiale og udarbejdede nyt kortmateriale.
- Opkvalificering - Projektet har analyseret eksisterende ruter mht. mangler ift. serviceniveau og med henblik på at højne standarden – både ift. støttepunkter og rutestrækninger. Vi samarbejder med stilaug på vandreruterne.
- Bæredygtighed - Vi vil sikre vandreproduktet ift. overturisme og skabe en balance mellem benyttelse og beskyttelse. Det sker blandt andet ved at nudge turister uden om fredet og sårbar natur - og i stedet føre dem hen til overnatningssteder, spisesteder og seværdigheder.
Find vores skræddersyede bæredygtighedsværktøjer her.
- Bedre tilgængelighed - Vi vil beskrive ruteforslag, temaruter, loops m.m. og etapeopdele længere stræk. Vi vil arbejde for at forbedre fysisk (f.eks. infoskilte) og online synlighed (bl.a. hjemmesider), ligesom vi vil arbejde med etablering af shuttle-service, bagagetransport og guidede ture.
- Markedsføring – Vi vil opdatere de fynske visit-sider mht. vandring. Der skal desuden udvikles en fælles kernefortælling for vandreområdet. Derudover skal det fynske vandreprodukt markedsføres internationalt i Tyskland og Holland og i samarbejde med turoperatører.
- Udvikling af aktørerne – Vi har afholdt inspirationsarrangementer og tilbudt 13 virksomheder et 1:1-sparringsforløb med mulighed for forretnings- og produktudvikling. Se inspirationskataloget for et indblik i, hvordan de 13 virksomheder på forskellig vis arbejdede med at udvikle deres tilbud til vandreturister frem mod sæsonen 2023. Mød også fire af de medvirkende 13 virksomheder i projektet og læs, hvad de har fået ud af at være med i forløbet.
Omtale af Hike Fyn-projektet
27. juni 2024 blev de nye vandresløjfer i Sybergland ved Kerteminde indviet. Hike Fyn-projektet har bl.a. finansieret boardwalk, udsigtsplateau og velkomsttavle i området.
Læs mere: Åbning af de nye vandreruter i Sybergland
3. maj 2024 blev et nyt naturområde ved Helnæsbugten i Assens indviet. Området har fået en naturskøn sti mellem Hårby og Strandby, som er forbundet til den eksisterende Lillebæltssti. Hike Fyn-projektet har finansieret et shelter og et muldtoilet i naturprojektet ved Strandby.
Læs mere: Ny naturoplevelse med vikingevibes indvies ved Haarby
I august 2023 besøgte erhvervsminister Morten Bødskov Sulkendrup Mølle, som er en af de aktører, der har deltaget i et forløb under Hike Fyn-projektet, hvor de har fået hjælp til at målrette deres forretning til outdoorsegmentet og udvikle nye, fynske vandreprodukter.
Læs artiklen Fyn viste outdoor-satsning frem: Minister fik indblik i lokal turismeudvikling på Turistmonitor (kræver abonnement)
Se indslaget Ministerbesøg på Sulkendrup Mølle på TV2/Fyn
10 frivillige testvandrere fra Dansk Vandrelaug og Langelands Stivenner har som led i Hike Fyn-projektet testet vandreruterne på Fyn, Langeland og Ærø og er kommet med forslag til forbedringer, som kommunerne nu er i færd med at føre ud i livet. Det fortalte TV2/Fyn om i et indslag fra Lillebæltsstien ved Middelfart i august 2023:
Se indslaget Vandrestier testes og vurderes for at fremme turismen på Fyn på TV2/Fyn
Lyt også til podcasten Sådan bliver Fyn en førende turismedestination for outdoor - kom på vandretur i det sydfynske, hvor Merete Vandmose har inviteret Maskinrummets Jan Bonde med på vandretur i det sydfynske til en snak om, hvordan Fyn og Øerne bliver mere attraktiv for bl.a. vandreturister.
Forretningsudvikler, Hike Fyn
Projektet var støttet af:
Foto:Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse