Destination Fyn_logo

Hike Fyn 2021-2024

Foto: www.naturaaktiv.com

Formålet med Hike Fyn-projektet var at bringe det fynske vandreprodukt op i international særklasse og udvikle Fyn og Øerne som én samlet vandredestination. Projektet har skabt et tættere samarbejde om vandreturisme og udvikling af ruter på tværs af de fynske kommuner og har været med til at styrke samarbejdet om vandreturismen blandt de fynske turismevirksomheder.

Vandring er det nye sort

Interessen for at komme ud at gå eller vandre i naturen er stigende, både blandt danskerne og hos vores internationale gæster. Der er derfor potentiale i at satse på at tiltrække vandreturister. Det kan både øge omsætningen og gøre sæsonen længere.

På med vandreskoene. Ud at gå. Bare nyde roen, den rene luft, nærheden til naturen og komme helt ned i gear. 

I Destination Fyn ønsker vi at tilbyde et vandreprodukt i international særklasse. Et vandreprodukt, som er så godt, at folk er villige til at rejse efter det, og som viser, at Fyn og Øerne er en samlet vandredestination. Visionen er på sigt at have sammenhængende vandreoplevelser, der kobler hele destinationen sammen. Hike Fyn-projektet 2021-2024 har været et vigtigt første skridt mod målet.

Projektets aktiviteter og output

  1. Kortlægning - Projektet har kortlagt vandremulighederne på Fyn og Øerne gennem en skrivebordskortlægning, hvor alt tilgængeligt data er blevet digitaliseret, samlet og suppleret med en besigtigelseskortlægning, der kvalificerede og udbyggede de eksisterende data. Herefter identificerede vi de fynske vandreruter med størst potentiale og udarbejdede nyt kortmateriale: 
    - Det digitale vandrekort, som viser ruter på mindst 5 km
    - 22 fysiske vandrekort, som distribueres lokalt i starten af 2025. 
     
  2. Opkvalificering - Projektet har analyseret eksisterende ruter mht. mangler ift. serviceniveau og med henblik på at højne standarden – både ift. støttepunkter og rutestrækninger. Vi har samarbejdet med stilaug på vandreruterne.
    - 10 frivillige testvandrere fra Dansk Vandrelaug og Langelands Stivenner har testet vandreruterne på Fyn, Langeland og Ærø og er kommet med forslag til forbedringer, som kommunerne for fleres vedkommende har ført ud i livet. Det fortalte TV2/Fyn om i et indslag fra Lillebæltsstien ved Middelfart i august 2023: Vandrestier testes og vurderes for at fremme turismen på Fyn
    - Middelfart Kommune er gået i gang med at forlænge og forbedre Lillebæltstien. Når arbejdet er færdigt, vil ruten strække sig fra Assens i syd til Nordfyn i nord, og det bliver muligt at opleve Lillebælt uden at tænke på kommunegrænser. Lillebæltstien bliver bedre og længere
    - Den 14. november 2024 blev 16 nye bænke på Øhavsstien indviet. De giver vandrere i det sydfynske mulighed for at nyde nogle af Fyn og Øernes smukkeste udsigter på deres tur. Her er Fyns smukkeste udsigt: Nu kan du sidde på den her bænk, drikke en kop kaffe og nyde det hele
    - 7. juni 2024 blev de nye vandresløjfer i Sybergland ved Kerteminde indviet. Hike Fyn-projektet har bl.a. finansieret boardwalk, udsigtsplateau og velkomsttavle i området. Åbning af de nye vandreruter i Sybergland
    - 3. maj 2024 blev et nyt naturområde ved Helnæsbugten i Assens indviet. Området har fået en naturskøn sti mellem Hårby og Strandby, Valkyriestien, som er forbundet til den eksisterende Lillebæltssti. Hike Fyn-projektet har finansieret et shelter og et muldtoilet i naturprojektet ved Strandby. Ny naturoplevelse med vikingevibes indvies ved Haarby
     
  3. Bæredygtighed - Vi har lagt en ansvarlig og bæredygtig tilgang ned over hele projektet. Fx ift. at skabe balance mellem benyttelse og beskyttelse og nudge turister uden om fredet og sårbar natur - og i stedet føre dem hen til overnatningssteder, spisesteder og seværdigheder. Projektet har været med til at udbrede de gængse bæredygtighedsværktøjer inden for turisme: Find Destination Fyns bæredygtige værktøjskasse her.
     
  4. Bedre tilgængelighed - Projektet har beskrevet ruteforslag, temaruter, loops m.m. og etapeopdelt længere stræk. Der er også arbejdet for at forbedre både fysisk synlighed og digital synlighed, ligesom der er arbejdet med etablering af shuttle-service, bagagetransport og guidede ture.
    - Hvad angår den digitale synlighed, har projektet udviklet både VisitFyns Digitale Vandrepas og Det digitale vandrekort
    - Ift. den fysiske synlighed, så er der bl.a. blevet sat infoskilte op i Sybergland
    - Der er blev oprettet mange nye beskrivelser af vandreprodukter hos de lokale visitbureauer, fx beskrivelsen af CLAY Skulpturpark
     
  5. Markedsføring – De fynske visitbureauers hjemmesider er blevet opdateret med lokale vandreuniverser. Der er blevet udviklet en fælles kernefortælling for vandreområdet, og det fynske vandreprodukt  er blevet markedsført i Tyskland og Holland.
    - Vandring har fået sin egen temaside på visitfyn.dk, visitfyn.com og visitfyn.de, der afspejler vores kernefortælling. Der er blevet produceret film og billeder til de tre sider om det fynske vandreoplevelsesunivers. 
    - Derudover har vi samarbejdet med en række tyske og hollandske influencere og bloggere om omtale af det fynske vandreprodukt til kernemålgruppen: 
    Tageswanderung in Dänemark auf Langeland – Destination Fyn
    Wandern in Dänemark auf der Traumroute – Insel Fyn
    Denmark: The 6 best outdoor tips on Funen/Fyn
    Fyn Denmark – 20 tips and things to do
     
  6. Udvikling af aktørerne – Vi har afholdt inspirationsarrangementer og tilbudt 13 virksomheder et 1:1-sparringsforløb med mulighed for forretnings- og produktudvikling. Se inspirationskataloget for et indblik i, hvordan de 13 virksomheder på forskellig vis arbejdede med at udvikle deres tilbud til vandreturister frem mod sæsonen 2023. Mød også fire af de medvirkende 13 virksomheder i projektet og læs, hvad de har fået ud af at være med i forløbet. 
    - Vores Bike Friend-ordning er blevet udvidet til også at omfatte Hike Friends, hvor mere end 200 frivillige små som store aktører rundt omkring på destinationen tager godt imod vores cyklende og vandrende gæster.
    - Vi har udviklet en webguide til opdatering af vandresider til lokale visitbureauer og turismeaktører og en guide til kvalitetsmærkningsordningen + tjekliste til kvalitetsmærkningsordningen.

Omtale af Hike Fyn-projektet

27. juni 2024 blev de nye vandresløjfer i Sybergland ved Kerteminde indviet. Hike Fyn-projektet har bl.a. finansieret boardwalk, udsigtsplateau og velkomsttavle i området.

Læs mere: Åbning af de nye vandreruter i Sybergland

3. maj 2024 blev et nyt naturområde ved Helnæsbugten i Assens indviet. Området har fået en naturskøn sti mellem Hårby og Strandby, som er forbundet til den eksisterende Lillebæltssti. Hike Fyn-projektet har finansieret et shelter og et muldtoilet i naturprojektet ved Strandby. 

Læs mere: Ny naturoplevelse med vikingevibes indvies ved Haarby

I august 2023 besøgte erhvervsminister Morten Bødskov Sulkendrup Mølle, som er en af de aktører, der har deltaget i et forløb under Hike Fyn-projektet, hvor de har fået hjælp til at målrette deres forretning til outdoorsegmentet og udvikle nye, fynske vandreprodukter.

Læs artiklen Fyn viste outdoor-satsning frem: Minister fik indblik i lokal turismeudvikling på Turistmonitor (kræver abonnement)

Se indslaget Ministerbesøg på Sulkendrup Mølle på TV2/Fyn

10 frivillige testvandrere fra Dansk Vandrelaug og Langelands Stivenner har som led i Hike Fyn-projektet testet vandreruterne på Fyn, Langeland og Ærø og er kommet med forslag til forbedringer, som kommunerne nu er i færd med at føre ud i livet. Det fortalte TV2/Fyn om i et indslag fra Lillebæltsstien ved Middelfart i august 2023:

Se indslaget Vandrestier testes og vurderes for at fremme turismen på Fyn på TV2/Fyn

Lyt også til podcasten Sådan bliver Fyn en førende turismedestination for outdoor - kom på vandretur i det sydfynske, hvor Merete Vandmose har inviteret Maskinrummets Jan Bonde med på vandretur i det sydfynske til en snak om, hvordan Fyn og Øerne bliver mere attraktiv for bl.a. vandreturister. 

Anders Johansen
Vil du vide mere om projektet? Kontakt

Forretningsudvikler, Hike Fyn

afj@destinationfyn.dk

Hike Fyn-projektet blev støttet af:

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse logo

Foto:Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse