Bjørnø set fra luften, omkranset af vand til alle sider.

Bjørnø

Foto: VisitFyn

Gå hele Bjørnø rundt på et par timer eller bliv hængende lidt længere, hvis du vil helt tæt på naturen. Øen er nemlig perfekt til vandreture.

Med sine 1,5 km2 er Bjørnø en af de mindste øer i det Sydfynske Øhav. Der bor da også kun omkring 35 beboere på øen.

Øen er en for området en ret høj ø med flot natur, der lægger op til varierende vandreture. Der er flere bakker, som er gode udsigtspunkter og som vidner om den sidste istids skubben rundt med jord og stenblokke, da den vandrede hen over Sydfyn. 

Du kan nemt gå hele øen rundt langs kysten på et par timer, men hvis du vil opleve noget ekstra på din vej, kan du med fordel sætte en hel dag af til at udforske øen. Det er let at komme rundt på øen på gåben via stier - øen er dog ikke specielt cykelvenlig.

Du ankommer til Bjørnø med færgen fra Faaborg. Du kan selvfølgelig også sejle til øen i egen båd, kajak eller kano. Øen er et yndet mål for netop kajakroere og andre fritidssejlere.

Båd i vandet ved Bjørnø. Bagved ses pæle og hegn ude i vandet, og i baggrunden ses land.

Foto:VisitFyn

Øhop i det Sydfynske Øhav

Hvis du vil opleve flere af de skønne øer i det Sydfynske Øhav, kan du med fordel tage på øhop. Her er det helt oplagt at gøre Bjørnø til et stop og kombinere turen med stop på f.eks. Lyø, Avernakø, Skarø, Drejø, Ærø eller Hjortø. Du kan vælge at bruge en enkelt dag på øhoppet eller flere dage med overnatninger på en eller flere øer.

Et øhop i det Sydfynske Øhav er en fantastisk mulighed for at opleve den smukke natur på de små øer. Mange af øerne byder på helt specielle naturoplevelser. Du kan selv prøve at lægge en plan for øhoppet ved at kigge på færgeplaner, eller du kan ringe til et af turistbureauerne og få deres hjælp. Du kan også skræddersy din helt egen tur på øerne i det Sydfynske Øhav lige her.

Marker og grønne omgivelser samt en flok køer, der går og græsser i baggrunden.

Foto:VisitFyn

Naturen på Bjørnø

Bjørnø er kuperet med mange bakker, der er mellem 16 og 24 meter høje. Der venter dig altså en spændende tur i naturen, når du ankommer til øen. Højbjerg er den højeste af øens bakker. Du kan også opleve Lysbjerg på 16 meter eller Milebjerg på 23 meter. Mod øst flader landskabet lidt ud og munder ud i et rev med nogle små holme.

Nordvest på øen kan du opleve en smuk strandeng med et rigt dyre- og planteliv. Her kan du være heldig at høre eller se den fredede grønbrogede strandtudse. Du kan også opleve en række forskellige fugle - heriblandt digesvalen, der har redehuller i de høje klinter langs kysten på den sydvestlige del af øen.

Når du går rundt på øen, vil du hurtigt opdage, at der ingen skov er. Det kuperede terræn er helt klart den største force ved naturen på Bjørnø. Vær opmærksom på at færdsel på den sydvestlige del af øen, Holmene og Odden, bør undgås i fuglenes yngleperiode 1. marts til 15. juli. Hvis du tager kikkerten med i denne periode, kan du måske spotte ynglende fiskehejrer.

Idyllisk hvidt bindingsværkshus med sort tag på Bjørnø. I forgrunden en blomstrende mark af blå, røde og hvide sommerblomster.

Foto:VisitFyn

Overnatning

Hvis du har lyst til at overnatte på Bjørnø, kan du slå et telt op på den primitive teltplads. Hvis du befinder dig på øen om sommeren, kan du gøre nogle helt basale indkøb i kiosken. Du kan også overnatte på øens Bed & Breakfast.

Det er en god idé at huske badetøjet, hvis du besøger øen i sommermånederne. Der findes flere fine badesteder. De bedste finder du på øens nordvestspids ved Digerne, mens stranden på nordøstkysten er meget smal og stenet. 

Hvis du vil læse mere om de mange smukke oplevelser, der venter på Bjørnø, kan du læse mere på øens egen hjemmeside.