Par fotograferet foran Svendborgsund bryghus på Tåsinge vindeby

Bryghuset som brygger øl bæredygtigt

Foto: Thomas Jessen

I maj 2018 omdannede Susanne og Bo Abelgren Ehlers et gammelt autoværksted på Tåsinge og åbnede deres nye mikrobryggeri Svendborgsund Bryghus. Siden da er det rykket fremad med det fynske bryghus – især i den bæredygtige retning.

Fokus på lokalt samarbejde

Lige fra begyndelsen har bryghuset haft fokus på høj kvalitet og godt håndværk samt at holde produktionen og salget af øl lokalt. 

Svendborgsund Bryghus samarbejder med flere lokale aktører for netop at mindske de transportudledninger, der kunne være i forbindelse med anskaffelsen af råvarer: ”Ca. 2/3 del af vores produktion er lokalt og indenfor en radius af 30 km, hvilket betyder, at øllet ikke skal flytte sig så langt". De færdigproducerede øl bliver derfor primært drukket lokalt. Øllet forhandles endnu ikke i supermarkeder, men er kun tilgængelig på barer, caféer, restauranter samt i mange specialbutikker. 

Bliver brygget bæredygtigt

Som noget helt nyt, har bryggeriet fået et CO2-genvindingsanlæg. Et anlæg, som kun fire andre bryggerier i Danmark har. 

Når gæringen i tankene omdanner sukkerstoffer til alkohol og smagsstoffer, udvikles der også en masse CO2. Det ledes normalt ud i atmosfæren, men med et genvindingsanlæg kan Svendborgsund Bryghus opsamle gærings-CO2’en i en tryktank og genanvende det. Det genanvendte CO2 kan så bruges i forbindelse med tapningen af øllet, da CO2 er nødvendigt for at kunne tappe øllet iltfrit. Her køber de fleste bryggerier CO2 ind til denne proces, men hos Svendborgsund Bryghus er dette ikke længere et behov, da de nu kan udnytte det CO2, de selv har produceret.  

”Genvindingsanlægget har gjort, at vi har reduceret vores CO2-udledning væsentligt”

Billede af Bo og CO2 genvindingsanlægget

Foto:Svendborgsund Bryghus

Ren el 

Et andet bæredygtigt skridt, som bryghuset har taget i forbindelse med brygningen af de gyldne dråber, er deres nye produktionsanlæg, som gør, at alt øl bliver produceret på 100% el. Førhen har gas nemlig været den primære energikilde.  

Bryghuset har stadig butikken i Vindeby på Tåsinge, der, udover egne produkter, også sælger særligt udvalgte fynske specialiteter, mens selve produktionen er rykket til Svendborg havn, hvor der findes en tilhørende shop og tasting room.  

Shop med vin og diverse.

Foto:Svendborgsund bryghus

Er du interesseret i at læse mere om bryghuset? Så følg dette link >

SE OGSÅ: FYNSKE ØLRUTER og BÆREDYGTIGHED PÅ FYN OG ØERNE