Anretning med en rundt brunsviger kage og en kop kaffe på et råt træbord set oppefra.Smag den fynske brugsviger

Tre fynske specialiteter du ikke må glippe

Foto: VisitFyn

"When in Rome.." kan i fynsk kontekst oversættes til: Når du er på Fyn, så spis som fynboerne. Og det betyder brunsviger, rygeost og lokalt brygget øl. 

Anretning med en rundt brunsviger kage og en kop kaffe på et råt træbord set oppefra.Smag den fynske brugsviger
VisitFyn

Brunsviger

Fynboerne elsker deres brunsviger og betragter kagen som en form for fynsk nationalret. Kagen er ganske enkel og består af en lys gærdej overhældt af et lag af smeltet brun farin og smør. Den vinder ingen priser for sit udseende, men har du en sød tand, vil du uden tvivl elske den.

Nærbillede af en halv rygeost på hvidt papir på et træbord.
VisitFyn

Rygeost

Den fynske rygeost er den mest oprindelige danske ost. Ostetypen var almindelig på de fynske gårde i 1800-tallet, hvor den blev lavet af syrnet mælk, som blev formet og røget over røg fra træ eller halm. Nogle mener endda, at rygeosten kan spores helt tilbage til vikingetiden. 
Den friske, røgede og bløde ost kan både skæres i skiver, smøres direkte på brød eller røres op med creme fraise og urter til en lækker rygeostcreme. 

En brygger med høj hat står og fylder en ølflaske fra en taphane. Bag ham er bryggeriets hvide kakler og en ølkasse.
VisitFyn

Lokalt brygget øl

Fynboerne er glade for øl - det er ingen hemmelighed. Men de gyldne dråber bliver ikke kun konsumeret på Fyn. De bliver også produceret her - og det med omhu, kvalitetssans og stor passion. Fyn byder på både store og små bryggerier, og fælles for dem er, at de ofte slår dørene op og inviterer indenfor til smagninger, foredrag eller bare en hurtig snak. Tag et stop eller flere på Den Fynske Ølrute og kom tæt på de fynske ølproducenter.