30 mio. kr. skal løfte fynsk cykelmekka til næste niveau
Internationalt anerkendt cykelnet på vej: Fyn og Øerne bliver den første landsdel, hvor 3.400 km cykelstrækning nu ser ud til at kunne skiltes efter den særlige knudepunktsmetode, der skal sikre Danmarks position som cykelland og få endnu flere op på cyklen og ud i naturen.
Det sker med massiv støtte fra Nordea-fonden og efter en årrække, hvor den internationalt anerkendte knudepunktssystematik har været testet flere steder i landet.
Med 30 mio. kr. i støtte fra Nordea-fonden er Danmark nu et kæmpe skridt tættere på etablering af den første store fysiske bid af et spritnyt rekreativt cykelnet med både outdoorpavilloner og aktivitetscentre. Og det kommer til at ske på Fyn og Øerne.
Som led i Destinations Fyns og Byregion Fyns cykelturismesatsning er der allerede digitalt lagt et spindelvævslignende net ned over landkortet på Fyn og Øerne. Et net, som tegner stregerne af gode cykelstrækninger på kryds og tværs af øerne bundet sammen af de såkaldte knudepunkter. Men nu kan det altså følges op af fysiske skilte, som gør det lettere og mere fleksibelt at navigere, både for lokale, der vil ud i naturen på to hjul, hverdagscyklister og turister.
- Vi er utroligt stolte over, at vi med støtte fra Nordea-fonden nu er tæt på at realisere det her visionære projekt på fundamentet af vores fælles udviklingsplan og vores mangeårige Bike Island Fyn-indsats. Cykelnettet vil bidrage til, at vi kan give både de lokale og vores gæster lettere adgang til naturen, outdoorfaciliteter, overnatning, spisesteder og simpelthen bare tilbyde dem flere og mere seværdige cykeloplevelser. Det vil ikke kun styrke det lokale friluftsliv, men også det lokale erhverv, og det vil bidrage til at løfte Fyn og Øerne op på allerøverste hylde blandt Europas cykeldestinationer, siger Tue Kempf, direktør i Destination Fyn.
Etableringen af det nye cykelnet på Fyn og Øerne er et samarbejde mellem de 10 fynske kommuner, Dansk Kyst- og Naturturisme, DGI Fyn og Destination Fyn. Det skal demonstrere og udrulle fremtidens rekreative infrastruktur gennem skiltning af 3.400 kilometer cykelvenlige strækninger. Samtidigt skal etableringen af fem outdoorpavilloner og fire aktivitetscentre give cyklisterne mulighed for at holde pause og udforske naturoplevelser eller kaste sig over Fyn og Øernes store ta’ selv bord af øvrige friluftsaktiviteter som f.eks. vandring, mountainbiking og kajakroning.
Cykelnettet vil være baseret på den internationalt anerkendte knudepunktsmodel, som ikke bare bringer cyklister fra A til B, men giver dem fleksibilitet til at planlægge præcis de ruter og rundture, de ønsker – fra korte rekreative udflugter til længere eventyr.
”Vi er meget glade for, at vi nu står på tærsklen til at implementere cykelnettet i en større sammenhængende geografi med fysiske skilte og understøttende infrastruktur. Det er en grundlæggende, national udfordring at udvikle sammenhængende rekreativ infrastruktur. Realiseringen af Danmarks rekreative cykelnet på hele Fyn kan vise, at det her er vejen frem for Danmark som foregangsland inden for rekreativ cykling,” siger direktør i Dansk Kyst- og Naturturisme Jens Hausted.
Forankret i en fælles vision for Fyn
Støtten fra Nordea-fonden er et fremragende eksempel på, hvordan projekter funderet i en sammenhængende, bredt forankret udviklingsplan, som den Fyn og Øerne lancerede i foråret, kan medvirke til at tiltrække massive investeringer.
- Når vi styrker vores fælles rekreative cykelinfrastruktur, bliver det mere attraktivt at komme ud i det fri og bruge cyklen aktivt. Det giver både gode oplevelser og er godt for sundheden. Det er tydeligt, at Fyn og Øerne har sat samarbejdet i højsædet og pejler efter en fælles retning på tværs af kommuner for at få flere til at cykle og være aktive i naturen. Derfor ser vi også meget frem til at se det rekreative cykelnet udfolde sig for første gang i en hel landsdel.” siger Christine Paludan-Müller fra Nordea-Fonden.
Projektet har et samlet budget på 66 mio. og mangler fortsat ca. 7 mio. kr. til etableringen af cykelnettet, for at der kan trykkes endeligt på start-knappen.
Fakta
- Et knudepunkt er et skilt med et unikt nummer i det rekreative cykelnet, hvor cyklisten kan vælge mellem to eller flere forskellige strækninger, der fører videre mod et nyt knudepunkt. Knudepunktet viser, hvor i cykelnettet man er, og cyklisten kan planlægge sin tur ved at stykke de forskellige knudepunkter sammen.
- Knudepunktssystematikken blev opfundet i Belgien, og her har den allerede vist sit værd. I provinsen Limburg steg antallet af cyklister og cykelturister f.eks. fra 2 mio. i 2003 til 3,7 mio. i 2022.
- Udover Belgien er det primært Holland og dele af Tyskland og Frankrig, der har benyttet sig af knudepunkter til skiltning af cykelstrækninger.
- Se Udviklingsplan for Fyn og Øerne her
Kontakt
Tue Kempf, direktør Destination Fyn, tlf. 40 64 90 90
Jens Hausted, direktør Dansk Kyst- og Naturturisme, tlf. 23 32 90 09
Yderligere kommentarer fra Nordea-fonden via kommunikationskonsulent Sune Blicher, tlf. 40 70 37 67
Projektet er støttet af:
Foto:Nordea-fondens logo