Destination Fyn_logo
De fynske borgmestre stå klar på cyklen på ræd og række foran et blår bånd ved Andelen på Ærø. En port af blå balloner ses henover dem.

Nyt trækplaster for cykelturister hylder historien og binder Fyn sammen

9.6.2022
Foto: Fagfotografen.dk

I dag åbnede Herregårdsruten. For første gang nogensinde er der etableret en rute rundt på hele Fyn, Ærø og Langeland.

De fynske borgmestre trådte i samlet flok den første kilometer i pedalerne på Ærø. Det skete bl.a. i selskab med nogle af øens allermest inkarnerede cykelentusiaster fra cykelklubben Flying Heroes. 

Det er et stærkt fynsk samarbejde og mange timers planlægning såvel ved skrivebordet som på landevejene, der denne sommer udkrystalliserer sig i en 660 kilometer lang og naturskøn cykelrute i det fynske. En spritny rute, der har hele 1600 skiltepunkter og bugter sig smukt ud og ind blandt godt 50 af de 123 slotte og herregårde, som Fyn og Øerne er kendt for.
 
- Her på Ærø er cykelturisterne strømmet til de seneste år. Vi er glade for, at vi sammen med Destination Fyn og de øvrige fynske kommuner er lykkedes med at skabe endnu et interessant trækplaster for gæster på cykelferie. Det kan noget helt særligt, når vi på tværs af Fyn arbejder sammen om vores fælles ambitioner for cykelturisme - og i det her tilfælde har fået den praktiske ruteføring og skiltesætning til at gå op i en højere enhed, sagde Ærøs borgmester Peter Hansted, da de fynske borgmestre i dag var sprunget i sadlen i Ærøskøbing for at indvie de 660 naturskønne kilometer.
 
Herregårdsruten giver rig mulighed for at få masser af kilometer i benene i sit helt eget tempo, men ruten er også inddelt i 14 etaper, som kan vække interesse for en dagstur hos dem, der ikke nødvendigvis vil bruge hele ferien på at cykle.
 
- Herregårdsruten tapper ind i det momentum, vi har på Fyn og Øerne, når det kommer til tiltrækning af flere cykelturister. Vi er en cykleø, og det har vi arbejdet på siden 2017. Dette arbejde forsætter vi med, så vi kan blive ved med at udvikle cykelturismen og gøre Fyn mere attraktiv for cykelturister med bl.a. vores Bike friends, Bike stations og cykelvenlige hoteller. Alle de indikationer vi har, tegner en udvikling, der går fremad i takt med, at vi udvider porteføljen af oplevelser i sadlen, og vi er overbeviste om, at Herregårdsruten, der kombinerer cykelturen med Fyns historie og vores skønne natur, er så unik en oplevelse, at den skaber stort potentiale for tiltrækning af både danske og udenlandske cykelturister, siger kommerciel chef hos Destination Fyn Sofia Wulff.
 
Den tyske journalist Reinhard Pantke, der gennem de sidste 35 år har kørt cykelruter tynde i 50 forskellige lande, har allerede prøvekørt ruten, og han er meget begejstret - især for ruteføringen ud på de bittesmå og mere uudforskede veje. Det resulterer bl.a. i, at ruten får omtale i en række tyske magasiner.
 
Broløkke Herregård på Langeland er en af de ca. 50 herregårde, som ruten passerer tæt forbi, og hvor man som led i cykelturen kan ringe og booke en rundvisning. Værtsparret Torben og Karen Haurum ser frem til at tage imod de tohjulede turister - også gerne natten over.
 
- Vi tror da, det betyder, at vi får flere gæster. Vi er jo i gang med at bygge Broløkke Herregård op. Når du kommer hertil, bliver du mødt af græssende kvæg og en træbro over søen til porten, der fører dig til en flot gårdsplads, hvor ruten går lige igennem. Vi kan garantere, at cyklisterne får én på opleveren, når stedet står færdigt med forskellige typer lejligheder, spa og destilleri, eget bryggeri, stor eventsal med brasserie og en stor terrasse med udsigt over markerne. Og så er det selvfølgelig stadig muligt at overnatte på Herregårdens værelser, indrettet i harmoni med den gamle stil. Jeg synes, det er en glimrende anledning til, at flere vil opdage det unikke, vi kan tilbyde her på Langeland, at vi nu bliver et af overnatningsstederne på cykelruten, siger Karen Haurum.
 
Etapen på Ærø, som dannede rammen om den officielle indvielse er i alt 32 kilometer lang og strækker sig fra Søby, hvor øens eneste herregård rummer et spændende museum, til Marstal, hvor der er færgeforbindelse til Rudkøbing. Indimellem er der tværs over øen naturskønne store vidder, en bid af idylliske Ærøskøbing og et smukt stykke vej helt tæt langs den østvendte kyst. Borgmestrene nøjedes dog i første omgang med at træde godt en kilometer af den smukke rute.
 
Fakta om Herregårdsruten
-        Ruten er i alt 660 km og kan køres både den ene og den anden vej
-        Der er opsat hele 1600 skilte, som guider cyklisterne i den rigtige retning
-        Herregårdsruten er støttet af midler fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse
-        Ruten vil løbende udvikle sig bl.a. med en webbaseret historisk guide og kunstneriske indtryk
-        Læs mere om Herregårdsruten