Tjekliste: Sådan planlægger du den perfekte vandreferie

Foto: Daniel Villadsen

Drømmer du om en ferie med skønne naturoplevelser, tid, ro og bevægelse? Så er en vandreferie måske noget for dig. Og bare rolig, hvis det virker lidt uoverskueligt med planlægningen, giver vi dig 10 nyttige trin, som du kan overveje, inden du begiver dig ud på eventyr.

1. Hvor går turen hen?

Hvad vil du gerne opleve? En tur med masser af natur, eller måske en vandretur med stop i små hyggelige byer og købstæder? Eller drømmer du om at udforske de små, hyggelige øer? Eller hvad med en vandretur langs et stykke af Fyn og Øernes 1.100 km lange kystlinje?

Her på Fyn og Øerne har vi heldigvis masser af vandrestier, der snor sig gennem den smukke fynske natur. 

På den 220 km lange Øhavssti kan du opleve varierende naturområder, talrige slotte og herregårde (vi har faktisk hele 123 af slagsen på Fyn og Øerne), rolige landsbyer og stemningsfulde købstæder.

Gå f.eks. Øhavsstiens del på Langeland - læs med i denne smukke vandreberetning, skrevet af Anne Sofie Petersen, og bliv inspireret selv som nybegynder.

Psst... Vi har tilligemed en ordning kaldet Hike Friends, som er dine hjælpere, når du på din vandretur står med en tom vandflaske eller spejder efter nærmeste toilet. Få mere at vide om Hike Friends her

2. Hvor langt vil du vandre?

Vigtig, vigtig, vigtig er længden! Både hele ruten, men også på de enkelte dage. Hvis ruten indeholder kuperede områder, vandløb og ujævnt underlag, vil det tage længere tid. Vejret er også en vigtig faktor.

Normale utrænede personer vil typisk kunne vandre 3-4 km i timen, mindre hvis terrænet er meget kuperet og ujævnt. Så en tommelfingerregel kan være 18-24 km ren vandring om dagen. 

Husk at selvom vi ikke har høje bjerge her på Fyn, kan mange bakkeskråninger sammenlagt være hårdt. Så fordel gerne ruter med bakker jævnt over hele turen.

Hvis du aldrig har planlagt en vandretur før, kan du måske lade dig inspirere af en vandre-pakkerejse

3. Mere end bare end vandretur

En vandreferie kan være meget mere end blot vandring. Især hvis du har børn med, kan det være smart at indlægge andre oplevelser på turen.

Det kunne f.eks. være en tur til Egeskov, Naturama, Fjord og Bælt, Odense ZOO, Marstal Søfartsmuseum, Den Fynske Landsby eller noget helt andet. Gå på opdagelse i de mange fynske oplevelser lige her. Har du allerede besluttet dig for ruten, kan du finde mere inspiration til oplevelser i de fynske byer og på øerne lige her.

4. Insider tip: Endagsture

Et trick til at gøre planlægningen mere overskuelig er endagsture. Du vælger en fast base, hvor du hver dag vandrer ud fra. Det begrænser lidt ift. mulige ruter, men til gengæld får du stor fleksibilitet til at skifte mellem at vandre og slappe af. Du kan også løbende tilpasse ruterne til dagsformen.

Denne form for vandreferie kan være særlig god til nybegyndere eller børnefamilier. Alle forældre ved, at alting bliver mere uforudsigeligt med børn. Fleksibiliteten er rar at have, hvis du er usikker på, hvor langt børnene kan vandre.

Savner du flere gode råd til, hvordan den perfekte vandreferie med børn ser ud? Så skal du da tjekke vores skræddersyede tjekliste til børnefamilier ud lige her.

5. Hvordan vil du overnatte?

Shelter, teltplads, hotel, campingplads, B&B, vandrehjem eller kro? Når du har fastlagt ruten, kan du begynde at undersøge, hvilke former for overnatning, der er i nærheden.

Søger du overnatning langs Øhavsstien? Du finder mange hoteller, B&B’s, kroer og campingpladser i nærheden.

Drømmer du mere om en vandreferie med overnatning i shelter? På bookenshelter.dk kan du både finde den rette shelter og booke hjemmefra.

Er en primitiv teltplads mere dig, kan du se mulighederne hos hejcamp.dk. Her finder du også endnu flere shelters.

Mangler du stadig det helt rette overnatningssted, kan du også tjekke disse naturlejrpladser ud, samt vores fulde overblik over overnatningsmuligheder på Fyn og Øerne. Og til sidst kan du tjekke Naturstyrelsens teltpladser ud. Så kan du vist ikke undgå at finde det helt perfekte overnatningssted. 

6. Insider tip: Detaljerede kort

Selvom du selvfølgelig kan bruge din telefon som GPS, er der noget særligt over at indtegne sin rute på et rigtigt kort. Et kort løber jo heller ikke lige sådan tør for strøm. Tricket er: jo mere detaljeret, des bedre. Så er risikoen for at gå forkert nemlig minimal.

Tegn gerne hver enkelt rute ind på hvert sit kort. Du kan selv indtegne din rute og printe ud lige her. Du kan også bruge My Maps i Google Maps, hvis du føler dig mere hjemme i det. Hvis det virker lidt for svært, kan du ofte finde detaljerede kort hos den lokale boghandler, og så tegne ruten ind selv.

Du finder syv detaljerede kort over Øhavsstien lige her - så får du oven i købet nyttig information om ruten og en oversigt over seværdigheder i nærheden. Folderne fås også hos de lokale turistbureauer.

7. Transport før, under og efter

Bus, tog eller bil – mulighederne er mange for transport før, under og efter vandreferien. Har du det bedst med at overnatte det samme sted og vandre i forskellige retninger derfra, er det nemt at tage bilen.

Starter du derimod ét sted og slutter et andet, kan det være nemmere at tage kollektiv transport. På Rejseplanen kan du finde ud af, hvordan du nemmest kommer med kollektiv transport fra et punkt til et andet.

Her på Fyn har vi desuden flere, der tilbyder bagagetransport. Du kan se mulighederne lige her, hvor du også kan få en oversigt over færger (hvis nu vandreferien skulle indeholde en lille tur til en af vores skønne øer).

Bonustip til dig, der helst vil tage bilen

Sæt cyklen bag på bilen og start med at smide den af på slutdestinationen. Det kan med fordel være et spisested, så vandreturen slutter med en dejlig frokost eller aftensmåltid. Efter måltidet hopper du på cyklen, cykler tilbage til startstedet (og bilen), sætter cyklen på bilen og henter resten af vandrebanden. Smart ikke?

8. Til den nervøse nybegynder: Pakkerejser og guidede vandreture

Er du ikke helt klar til at tage ud på egen hånd, er der heldigvis hjælp at hente. Hvis du er helt nybegynder, kan du starte med en kortere guidet vandretur. De findes i mange varianter, men fælles er, at der altid står en passioneret guide klar.

Du kan også drage nytte af de velbevandrede vandreentusiaster på en anden måde – ved at booke en færdigplanlagt vandre-pakkerejse. Her får du alle de fantastiske oplevelser, der venter på en vandreferie, uden alt besværet med at planlægge rute, finde overnatning og transport.

9. Takt og tone på turen

Når du færdes i naturen, skal du selvfølgelig gøre det så sporløst som muligt. Vi har samlet tips og tricks til god opførsel på vandreturen lige her.

10. Oppakning - less is more

Måske kender du det gamle mundheld "less is more" - det er en god regel at gå efter, når du pakker til vandreferien. Vi har selvfølgelig samlet forskellige tips og tricks, hvis det hele virker lidt uoverskueligt.

Hov vent! Hvad med børnefamilierne?

Bare rolig, vi har selvfølgelig også tænkt på jer. Faktisk har vi lavet en separat tjekliste til dig, der planlægger at tage på vandreferie med børnene. 

Den finder du lige her. God fornøjelse med planlægningen og ikke mindst ferien!